Uncategorized

Certifikat družini prijazno podjetje

Z vključitvijo v postopek pridobitve osnovnega certifikata Družini prijazno podjetje, smo v skupini Aktiva stopili na pot prilagajanja delovnih pogojev zaposlenim z različnimi skrbstvenimi obveznostmi. Vsega ni mogoče narediti naenkrat, se pa s postopnim in vztrajnim delom vsak trud povrne.

Med ukrepi, ki so bili izbrani s strani zaposlenih, je tudi fleksibilni delovni čas, ki je prinesel nekoliko olajšanja zlasti zaposlenim, ki morajo svoj delovni čas usklajevati z delovnim časom vrtca ali šole. Poleg tega imajo starši predšolskih otrok od letošnjega leta možnost koristiti dodaten prost dan ob prvem vstopu otroka v vrtec; zaradi skrbstvenih obveznosti pa lahko zaposleni tudi zaprosijo za prilagoditev delovnih pogojev za določen čas.

Za pridobitev osnovnega certifikata Družini prijazno podjetje smo v letu 2019 pripravili plan implementacije za 11 ukrepov, ki jih moramo vpeljati do konca triletnega obdobja, torej do sredine leta 2022. Večino smo uvedli že v preteklih dveh letih, nekaj ukrepov pa smo zaradi lanskih izrednih razmer prestavili v letošnje leto.

Natrpani urniki, takšne in drugačne obveznosti, skrb za razvoj kariere – vse to pogosto negativno vpliva na kakovost družinskega življenja in s časom privede do neželenih posledic v družinah, kar pa ima vpliv tudi na učinkovitost na delovnem mestu. Slovenija spada med tiste države, kjer je vključenost žensk v delovni proces med najvišjimi, to pa hkrati pomeni, da je za usklajevanje vseh obveznosti, ki jih nalagata služba in družinsko življenje, potrebnih tudi veliko več energije, prilagajanja, usklajevanja in ne nazadnje iznajdljivosti.

Več raziskav je tako potrdilo, da uspešnost na delovnem mestu in družina nista nezdružljiva in se ne izključujeta. Ravno obratno, zadovoljne delavke in delavci so ključ do uspeha vsake organizacije.

To je prepoznalo tudi vodstvo skupine Aktiva in podprlo dejavnosti za pridobitev certifikata Družini prijazno podjetje. Kljub začetnim pomislekom, kako naj bomo družini prijazni, če pa je delovnik večine zaposlenih odvisen od zahtev in pričakovanj naročnikov, pri katerih izvajamo storitve, smo v sodelovanju z Ekvilib inštitutom naredili nabor ukrepov, s katerimi želimo sodelavcem omogočiti tako izpolnjevanje delovnih obveznosti kot tudi čim bolj neovirano sodelovanje pri družinskih izzivih. Pri izboru ukrepov so sodelovali zaposleni z vseh delovnih ravni in področij, različnih starostnih struktur in družinskih statusov, tako da se bo gotovo za vsakega sodelavca našel ukrep, ki ga bo lahko uporabil.

Članek je bil objavljen v brezplačnem internem glasilu družbe Aktiva skupina d.o.o., decembra 2021.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja